30 Nisan 2015 Perşembe
28 Nisan 2015 Salı
Bir Başarı Hikayesi: Fazlıkızı
Bazen başınızdan geçen bir olay veya aklınıza gelen bir fikir sizi adım atmaya teşvik eder. Günümüzde bu adımlardan biri de blog yazmaktır. Neden mi? Aklınızdakileri, içinizdekileri paylaşmak istersiniz. Bşkalarının da fikirlerinizden haberdar olmak istersiniz. İlk zamanlar kendi yazdığınızı kendiniz okuyormuşsunuz gibi hissedersiniz ama bir gün bakmışsınız yüzbinlerce kişinin tanıdığı bir blogger olmuşsunuz. İşte böyle bir başarısı hikayesini paylaşmak istiyorum sizle. İster ders alın, ister feyz alın, ister kıskanın :) Size kalmış…
Fazlıkızı…
Söz konusu başarı hikayesinin arkasındaki isim Yelda Hanım ve blogu Fazlıkızı. Henüz çocuk yaşında başarısız bir denemeyle başlayan yemek macerası zamanla yapmaktan keyif alınan bir hobiye dönüşmüş ve öğrenilenler, deneyimlenenler Fazlıkızı isimli blogu ortaya çıkarmış.
Blogun sahibi ve yazarı olan Yelda Hanım, yazının başında verdiğim gibi ilk zamanlarda yazdıklarını sadece kendisi okuyormuş gibi hissetmiş. Fakat belli bir süre sonra kalabalık bir kitlenin takip ettiği, blog ödüllerinde dereceler elde eden popüler bir blog haline gelmişti.
2010 yılından beri yayında olan Fazlıkızı; hergün binlerce kişinin ziyaret ettiği, sosyal medya hesaplarında binlerce takipçisi olan Türkiye’nin önde gelen yemek bloglarından.
Üstelik en.fazlikizi.com olarak yeni açtılan ingilizce bölümüyle de hem yabancı trafik çekme, hem de ülkemize özgü yemekleri yabancılara tanıtması tebrik edilecek bir hamle.
Fazlıkızı’nın Başarısının Altında Yatan Sebepler
“Yemek tarifleri” konusu en çok rekabetin olduğu konulardan biri. Fakat Fazlıkızı bu yoğun rekabet ortamında ayakta kalmayı başarmış ve konusunun en iyi, en popüler bloglarından biri olmayı başarmış. Yıllardır bloglara kafa yoran dışarıdan bir göz olarak Fazlıkızı’nın başarısının altında yatan sebepleri tespit edip sizlerle paylaşmaya çalıştım. Blog yazmaya yeni başlayanlara yardımcı olacağı kanaatindeyim.
- Düzenli Ve İstikralı Çalışma: Yelda Hanım blogunu ciddiye alarak içeriği güncel tutmak adına sürekli ve düzenli olarak çalışmış. Böylece düzenli okuyucunun içerik ihtiyacı karşılanmış.
- Araştırma Ve Geliştirme: Evet blogların da ARGE’si olur :) Fazlıkızı’na eklemek üzere yeni tarifler denenmiş, araştırmalar yapılmış, başka mecralarda bulunamayacak tarifler çıkartılarak fark yaratmaya çalışılmış.
- Yazı Dili Ve Tonu: İlk maddede bahsettiğim istikrar yazı dilinde de sağlanmış. Belli ki Yelda Hanım’ın yazı dili ve tarzı benimsenmiş, insanlara samimi gelmiş. Bloglar etkileşim üzerine kurulan platformlar olduğu için samimiyet çok önemli.
- Sade Tasarım Ve Kolay Navigasyon: İnsanlar Fazlıkızı’nı yemek tarifi öğrenmek ve uygulamak için ziyaret ediyorlar. Dolayısıyla tasarım olabildiğince sade tutularak tarif içerikleri ve görselleri ön plana çıkarılmalı. Fazlıkızı’nda bunu net bir şekilde görebiliyoruz. Ayrıca tarifler kategorilere ayrılarak kullanıcının işi kolaylaştırılmış.
Markalaşma yolunda hızla ilerleyen Fazlıkızı’ndan feyz alarak sizi de düzenli blog yazmaya ve kullanıcılar için orijinal içerik oluşturmaya davet ediyorum. Gerisi kendiliğinden gelecektir. Buna emin olabilirsiniz.
22 Nisan 2015 Çarşamba
Oyuncakların Dünyasını Keşfetmeye Hazır Mısınız?
Bundan tam 10 yıl önce, yine bir 23 Nisan günü Sunay Akın tarafından hayat geçirilen ve hem konsepti hem de içeriğiyle İstanbul’a “oyuncak müzelerinin başkenti” unvanını kazandıran İstanbul Oyuncak Müzesi şimdi Google tarafından Street View teknolojisi ile dijital ortama taşınıyor.
Ailedeki her yaştan üyeyi birlikte kucaklayarak üç neslin bir arada hoşça vakit geçirmesini sağlayan müzede, ünlü yazar Sunay Akın tarafından tüm dünyadan özel olarak toplanan 5000’den fazla oyuncak, Street View projesi kapsamında 360 derecelik panoramik açı ile gezilebilecek.
Yerli Türk Oyuncakları, Bebek Evleri, Charlie Chaplin ve Teddy Bear, Lehmann ve Uzay Oyuncakları gibi en özel koleksiyonların yanı sıra 4 katlı bu eğlenceli mekanda yer alan sürprizlerin tamamını keşfetmek, geçmişe kısa bir yolculuk yapmak için sizleri İstanbul Oyuncak Müzesi’ni ziyarete davet ediyoruz.
Işıl Heves, Google Türkiye Pazarlama
Adım Adım Gelibolu
Trekker ile 81 Nokta Adım Adım Gezildi...
Bu özel coğrafyanın her bir noktasındaki hikayelerin aktarılabilmesi için, Türkiye’ye ilk kez getirilen Trekker teknolojisi ile, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan 81 nokta adım adım kaydedilip dijital ortama aktarıldı. Proje kapsamında Arı Burnu’ndan Conk Bayırı’na, Türk, Yeni Zelanda ve İngiliz askerlerinin şehitliklerine kadar Gelibolu Yarımadası’nın her bir noktası ziyaret edilerek, 3D görüntü kalitesiyle online dünyaya aktarıldı. Ziyaretçiler 360 derecelik panoramik bakış açısı ile şehitlikleri, mezarlıkları ve anıtları görüntüleyebilecekler.
Gelibolu'dan Farklı Hikayeler Google Cultural Institute'de...
Gelibolu; Türkiye’nin yanı sıra ataları Birinci Dünya Savaşı sırasında Gelibolu Harekatı’nda görev alan başta Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar olmak üzere dünyadaki pek çok kişinin gönlünde özel bir yer tutuyor. Yarımadada yaşananlar Kaptan Hore 'un çizimlerine ve Avustralyalı sanatçı George Lambert’in tablolarına ilham kaynağı oldu.
Google Cultural Insitute kapsamında, proje partneri müzelerin sağladığı yüzü aşkın eşsiz nitelikteki fotoğraf, belge ve eserler sayesinde burada tarih yazan kahramanların önemli anlarını keşfedebileceksiniz. Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu çıkarmasından yakın zaman önce keşfedilen AE2 denizaltısının enkazına kadar Gelibolu hakkında birçok belge ve esere erişebileceksiniz.
Hektor ve Akhilleus’tan beri kahramanlar diyarı olarak anılan, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde büyük bir kahramanlık destanına sahne olan bu kadim coğrafyanın hikayesini Google’ın dünya mirası koleksiyonuna ekleyerek, gelecek nesillere taşımaktan mutluluk duyuyoruz.
Eşsiz hikayesi ile herkeste iz bırakan bu özel coğrafya şimdi yalnızca bir tık ötede.
Pelin Kuzey, Google Türkiye Kamu İlişkileri Müdürü
13 Nisan 2015 Pazartesi
Blogger İçin Yeni Facebook Sayfa Eklentisi
Facebook’un yaptığı resmi duyuruya göre; çoğu bloggerın yoğun bir şekilde kullandığı Facebook beğen kutusu da dahil olmak üzere 4 resmi eklentinin 23 Haziran 2015 tarihinde kapatılacağını açıkladı.
Blogumuzla Facebook sayfamız arasında bağlantı kurarak hem Facebook takipçi sayımızı hem de blogumuzun trafiğini arttırmaya yaran bu önemli eklentiye alternatif olarak yeni bir eklenti hemen kullanıcılara sunuldu.
Aşağıda detaylarını anlattığım eklentiyi ister şimdi, ister 23 Haziran’da eskisiyle değiştirebilirsiniz.
Eklentiyi blogunuza nasıl ekleyeceğinize geçmeden önce kısaca özelliklerinden bahsetmek istiyorum.
- Sayfanızın kapak fotorafını ve profil fotoğrafını gösterebilirsiniz.
- Eklentinin genişliğini ve yüksekliğini ayarlayabilirsiniz.
- Sayfanızı beğenenleri gösterebilirsiniz.
- Sayfanızdaki akışı gösterebilirsiniz.
Eklentiyi blogunuza eklemek için Blogger kumanda panelinize giriş yaptıktan sonra Yerleşim > Gadget Ekle > HTML/JavaScript Gadget yolunu takip edin ve aşağıdaki kodları yapıştırarak kaydedin.
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "//connect.facebook.net/tr_TR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script><div class="fb-page" data-href="https://www.facebook.com/bloghocam" data-width="300" data-height="400" data-hide-cover="false" data-show-facepile="true" data-show-posts="true"><div class="fb-xfbml-parse-ignore"><blockquote cite="https://www.facebook.com/bloghocam"><a href="https://www.facebook.com/bloghocam">Blog Hocam</a></blockquote></div></div>
Kodlarda değiştirmeniz gereken yerler:
- Siyah renkle gösterdiğim yerlere kendi Facebook sayfanızın URLsini yazın.
- Yeşil renkle gösterdiğim yere blogunuzun ya da Facebook sayfanızın ismini yazın.
- Lacivert renkle gösterdiğim yerde 300 yerine eklentinin genişliğini, 400 yerine eklentinin yüksekliğini pixel değerinden yazın.
- Kırmızı renkle gösterdiğim yerde false yazan yere true yazarsanız kapak fotoğrafı gözükmez.
- Mor renkle gösterdiğim yerde true yazan yere false yazarsanız sayfayı beğenenlerin profil resimleri gözükmez.
- Gri renkle gösterdiğim yerde true yazan yere false yazarsanız Facebook sayfanızdaki paylaşımlar gözükmez.
Bu eklentiyle ilgili söyleyeceklerim bu kadar. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Herkese iyi bloglar…