Google’da mutluluk duyduğum noktalardan biri de bir gün aklınıza yeni bir fikir geldiğinde ertesi gün o fikri gerçeğe dönüştürebilmek için çalışmaya başlayabilmeniz. Bugün, insanların binden fazla sanat eserini çevrimiçi olarak keşfetmelerini sağlamak için dünyanın seçkin müzeleri ile işbirliği yaparak hayata geçirdiğimiz Google Art Projesi’de, bu çalışmalardan biri.
Bu proje sayesinde; dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan ve sanata merakı olan biri, tek bir mouse hareketi ile önemli sayıda sanat eserini takip edip, arkasında yatan tarihi öğrenebilecek ve sanatçılar hakkında bilgi edinebilecek.
Google Art Projesi; sadece düzenli olarak müzelere gidenler ve yanıbaşlarında önemli galeriler olanlar için değil, normal şartlarda gerçek eserleri daha yakından görme fırsatı olmayanlar için 'teknolojimizi kullanarak bu eserleri nasıl ulaşılabilir kılarız' sorusu ile başladı. Bu fikri gerçekleştirmek üzere, sanata ilgi duyan bir grup toplanarak Google Art Projesini hayata geçirdik. Dünyanın dört bir yanından müzeler ile temasa geçtik. Bu süreçte müzelerin her biri, projenin -hangi koleksiyonların sergileneceğinden, hangi açıdan en iyi fotoğrafların yakalanacağına, eserlerin yanına hangi bilgilerin konulması gerektiğine kadar- tüm aşamalarında uzmanlık ve kılavuzluk sağlayarak Google ile yoğun bir işbirliği halinde çalıştı.
Proje, Boticelli’nin ‘Birth of Venus’ (Venüs’ün Doğuşu)’ünden Chris Ofili’nin ‘No Woman, No Cry’ına, Cezanne’ın post-empresyonist eserlerinden Bizans ikonografisine kadar bir çok eseri kapsıyor. Proje dahilinde; 40 ülkeden 151 müze, 486 sanatçı, sanatseverler ile buluşuyor.
Türkiye'den Sakıp Sabancı Müzesi ve Pera Müzesi'ndeki eserlerin sergilendiği Google Art Projesi kapsamında; New York’taki Metropolitan Museum of Art ve MoMA, St. Petersburg’deki The State Hermitage Müzesi, Londra’daki Tate Britain & National Galeri, Madrid’deki Museo Reina Sofia, Floransa’daki the Uffizi Galeri ve Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi gibi dünyanın saygın müzelerinde sanal bir tur gerçekleştirebilir, koleksiyonları takip edebilirsiniz.
Google+ Art Project
Amit Sood- Google Art Project
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder