15 Mayıs 2013 Çarşamba

Google I/O Heyecanı Başladı

Google I/O geliştiriciler konferanslarının altıncısını 15 Mayıs sabahı San Francisco’daki Moscone Center’da 6 binden fazla geliştirici 90 ülkede 460 adet I/O Extended sitesi ve dünyanın dört bir köşesinden livestream’imizi izleyen milyonlarca kişi ile birlikte başlattık. Önümüzdeki üç gün boyunca teknik oturumlar, uygulamalı kod laboratuvarları ve Google’ın kendi ürünleri ile ortaklarının teknolojilerinin demolarına birlikte katılacağız.

Bu yılki konferans bilgisayarda bir dönüm noktasının, yani çok ekranlı bir dünyaya doğru yol alışımızın altını çizecek. Tabletler ve cep telefonları kısa sürede dizüstü bilgisayarlar gibi hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu arada giyilebilir cihazlar gibi yenilikler ortaya üzerinde çalışmaya başladı. 

Çok ekranlı bir dünyaya için seçeneklere ihtiyaç var. Seçenek hem tüketiciler hem de geliştiriciler için gerekli. Geliştiricilerin yenilik yaratmaları ve uygulamaları ve hizmetleriyle mümkün olduğunca çok insana ulaşmaları için Android ve Chrome’u oluşturduk. Bunların ikisi de birkaç yıl gibi kısa bir sürede büyük bir gelişme kaydetti. Android açık işletim sistemi ile mobil cihazlar geliştirmeye imkan tanıyan basit bir fikir olarak ortaya çıktı. Benzer şekilde Chrome da beş yıldan daha az bir süre önce yine açık bir projeden başlatıldı. Bugün ise Chrome 750 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla dünyanın en popüler İnternet tarayıcısı. Bu açık ve esnek platformlar sayesinde geliştiricilerler birden fazla cihaz üzerinde çalışan birbirinden dikkat çekici uygulamalar yaratabiliyorlar.

Chrome ile, masaüstü bilgisayarlarda daha önce gördüğümüz hız, basitlik ve güvenlik iyileştirmelerini mobil ortama taşımaya odaklandık. Bu amaçla, geçmiş yıllarda mümkün olmayan, sarıp sarmalayıcı mobil deneyimler yaratma kabiliyetimizi göstermek için daha hızlı video-streaming performansı sunan gelecek nesil video codec’i VP9’ın, mobil ödemelerin daha hızlı yapılmasını sağlayan requestAutocomplete API’ın, ve "A Journey Through Middle Earth" ve Racer gibi Chrome Deneylerinin önizlemelerini sunduk. Android’de ise birtakım yeni lokasyon API’ları (Uygulama Programlama Arayüzü) sunarken geliştiricilerlerin sunucularından uygulamalarına sorunsuzca veri push etmelerini sağlayan Google Bulut Mesajlaşma uygulamamızda önemli bir yenilik yaptık. Öte yandan Oyun geliştiriciler Konsolumuz APK çeviri, kampanya takip, ve anlık gelir durumu göstermeleri gibi özellikleriyle geliştiricilerlere uygulamalarını kullanıcılara ulaştırmada ve ticarileştirmede daha geniş olanaklar sunuyor.

Bize heyecan veren bir başka konu da bu platformlarda yaşanması artık mümkün olan deneyimler. Bugünkü açış konuşmasında paylaşılan Google ürünleri ve hizmetlerinin başlıcalarından bir kısmını aşağıda bulacaksınız:

Google Play: Tanıtımını yaptığımız Google Play All Access hizmeti bir müzik mağazası, dolap (locker) ve sınırsız aylık aboneliği bir arada sunan kendi türünün ilk örneği. Ayrıca gerçek zamanlı çok oyunculu ve leaderboard’lu Google Play oyun servislerini tanıttık.

Google+: Tanıtımını yaptığımız yeni tasarım Google+ ile kolayca içerik araştırırken birbirinden net fotoğraflarla online fotoğraf deneyiminizi de büyük ölçüde iyileştirebiliyorsunuz – hem de hiçbir zahmete katlanmadan! Ayrıca popüler grup video uygulamamız olan Google+ Hangouts’da yaptığımız upgrade ile, kullandığınız cihaz veya platform hangisi olursa olsun 10 kişiye kadar arkadaş gruplarıyla yaptığınız gerçek görüşmelerin tümünü online ortama taşıyabiliyorsunuz.

Search: Search (Arama) son yıllarda büyük bir evrim geçirdi. Artık sizinle konuşabiliyor ve ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri tahmin ederek işinizi kolaylaştırabiliyor. Bugün eklediğimiz yeni bir özellik ise doğru yerde ve doğru zamanda sizi uyaracak olan sesli hatırlatmaların kurulumunu yapabilmeniz. Ayrıca Chrome kullanan dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için “konuşmalı yanıtlar”ın önizlemesini sunduk. Yani siz Google’a bir soru soruyorsunuz, Google size konuşarak yanıt veriyor.

Maps: Google Maps’in (Harita) gelecek neslinin önizlemesini sunduk. Bununla artık gereksiz ayrıntılarla uğraşmayacaksınız, kendi deneyiminiz ön planda olacak. Her tıklamanızda veya aramanızda teknolojimiz size ihtiyacınız olan bilgilerin vurgulandığı, size göre hazırlanmış bir harita çizecek. Tasarımından yol gösterimlerine kadar yeni Google Maps daha akıllı ve daha faydalı.

Teknoloji insanların hayatında olumlu değişiklikler yapıyor ancak bu değişimin önemli bir parçası da geliştiriciler. Google I/O’da onlarla biraraya gelme fırsatına sahip olmak bizleri çok heyecanlandırıyor. Tüm geliştiricilere katkılarından dolayı çok teşekkürler.

Sundar Pichai, Android, Chrome & Apps Kıdemli Başkan Yardımcısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder