24 Ocak 2011 Pazartesi

Google’ın Sesli Arama Hizmeti

Kullanıcılara aramak istedikleri kelimeleri söyleyerek internette arama imkanı tanıyan Google Sesli Arama (Google Voice Search) Kasım ayından beri Türkiye’de Türkçe olarak kullanılabiliyor. Google Sesli Arama, Android işletim sistemini kullanan telefonlar ve iPhone tarafından destekleniyor. (Sesli aramayı daha iyi anlamak icin Turkcell Sesli Arama reklamını izleyin)

Google’ın telaffuz edilen kelimeleri metin haline çeviren konuşma tanıma teknolojisinden faydalanan Sesli Arama, aranması istenen kelimeler elle girilmişçesine Google’da arama yapma imkanı sağlıyor. Sesli arama özelliğinin Android temeli cihazlara tamamıyla entegre edilmiş olması ise arka arkaya sesli aramalar yapmayı son derece kolay ve hızlı bir hale getiriyor.

Nasıl mı?

* Google Sesli Arama'yı kullanmaya nasıl başlayacağınız telefonunuzun modeline bağlıdır. Android 2.1 veya üzeri bir sürümle çalışan bir telefonunuz varsa ve Hızlı Arama Kutusu cihazınıza yüklüyse, tek yapmanız gereken mikrofon simgesine dokunarak bir sesli arama başlatmaktır. Cihazlarına Google Mobile App yüklü iPhone kullanıcıları ise uygulamanın ayar panelinden yeni dilleri seçerek sesli arama özelliğini etkinleştirebilirler.
* Cihazınız Android 2.1 temelliyse, Sesli Arama uygulamasını yüklediyseniz ve “Dil ve Klavye” seçeneklerinde uyumlu dillerden birini seçtiyseniz, uygulama sesinizden tanıdığı sonuçları sunmaya başlayacaktır.
* iPhone’a Google Mobile App yüklemek için App Store’da “Google Mobile App”i arayın veya bu bağlantıyı takip edin.



Sesli Arama geliştirilirken oldukça titiz ve ayrıntılı bir çalışma gerçekleştiriliyor: Anadili Türkçe olan insanlarla çalışılarak haftalar boyunca telaffuz örnekleri toplanıyor ve hizmetin çalışmasını sağlayan modeller oluşturuluyor. Popüler arama terimleri restoranlar, kalabalık caddeler, araba içi gibi farklı akustik özellikler gösteren mekanlarda kaydedilerek, her bir dil için bir milyonu aşkın kelime barındıran kelime hazneleri oluşturuluyor. Hizmetin gücü farklı telaffuzların ve çevre koşullarının dahil edilmesinden geliyor. Sesli aramayı daha iyi anlamak icin Turkcell Sesli Arama reklamını izleyebilir ve daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Zeynep İnanoğlu
Ürün Pazarlama Müdürü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder