20 Haziran 2011 Pazartesi

Seçim Sonuçları Google.com.tr/secim2011’den Takip Edildi

12 Haziran Pazar günü Türk seçmenler oylarını kullanmak üzere sandıklara yöneldiler. Seçim yasaklarının kalkmasıyla Türkiye, Google 2011 Genel Seçim sayfasında buluştu. Google Türkiye ve Google Kamusal Mühendislik (Public Sector Engineering) ekiplerinin yaptığı ortak çalışma sonucu, ilk defa çok partili sisteme sahip bir ülkede gerçek-zamanlı seçim sonuçlarını il ve ilçe düzeyinde duyurma fırsatını bulduk. Yoğun ilginiz ve pozitif geri dönüşleriniz için çok teşekkür ederiz.

Dünya demokrasilerinin gelişmesine yardımcı olmak için seçim sonuçları gibi kritik bilgileri kullanıcılara sunmak Google’ın misyonu ile birebir örtüşmektedir. Bu yazıda sizlerle geliştirdiğimiz arayüzün teknik detaylarını paylaşmak ve arayüzün aslında ne kadar hızlı ve kolay bir şekilde prototip haline geldiğinden bahsetmek istiyoruz.

Proje için Google Maps API'sının yanı sıra, Google Füzyon Tabloları (Google Fusion Tables) teknolojilerini de verimli bir biçimde kullandık. İl ve ilçe isimleri ve şekilleri gibi statik bilgilerin yanında, toplanan oy sayıları ve açılan sandık sayılarını içeren dinamik içerikli farklı tablolar oluşturduk. İşbirliği yaptığımız Cihan Haber Ajansı’nın XML verilerini indirmek ve tabloları periyodik olarak doldurmak için bir program yazdık. Böylece sonuçları, statik ve dinamik tabloları birleştirerek, ekstra bir kod yazmaya gerek kalmadan doğrudan füzyon tabloları ile görüntüleyebildik. Cihan Haber Ajansı verileri yükledikçe biz de görüntülemeye hazırdık.


Harita arayüzünü oluşturmak için Google Maps JavaScript API'sının bir parçası olan PolyGonzo'yu kullandık. Füzyon tablosundaki il ve ilçe şekil tanımlarını önce KML’ye ve daha sonra da basitleştirilmiş GeoJSON şekil verilerine dönüştürdük.
Yerel saatle saat 19.30’da, statik içerik olarak yüklenmek üzere saniyede 500'den fazla, Füzyon Tablosundan dinamik içeriğe yüklenmek üzere ise saniyede 1000’den fazla sorgu gördük. Seçim gecesindeki Twitter ve diğer sosyal medya mecralarındaki güncellemelerle de kanıtlandığı gibi, Türk seçmenler seçim sonuçlarının detaylarını Google'dan izlemeyi ve paylaşmayı tercih ettiler.

Bu tarz projeler, insanların bilgileri görüp incelemesine, işbirliğine ve farklı veri kaynaklarının birleşmesine olanak sağlıyor. Örneğin teknolojiye meraklı bir gazeteci, paylaşıma açık olan sosyoekonomik verileri veya geçmiş seçim sonuçlarını füzyon tablolarına girebilir ve Google Maps API kullanarak veriyi doğrudan haritaya ekleyebilir. Web teknolojileri politika ve seçimleri pasif bir süreçten aktif, katılımcı bir sürece dönüştürmeye olanak tanıyor. Bu projeyle de kanıtlandığı gibi, Google çevrimiçi ve çevrimdışı bilgiye erişim için haber ajanslarıyla işbirliği ve yardımlaşmaya önem vermektedir. Türkiye seçimleri için geliştirilen model gelecekte tasarlanacak pek çok seçim görüntüleme sistemleri için örnek teşkil edecektir.

Zeynep İnanoğlu, Google Türkiye
Ürün Pazarlama Müdürü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder